уторак, 30. август 2016.

ПОКЕМОНИ: ПЛАГИЈАТ ИЛИ ОРИГИНАЛНО ДЕЛО? ПОЛИВАГ

Поливаг је одличан пример покемона који заиста постоји.
Што значи да се њихов творац Сатоши Тајири не може баш похвалити тиме да је поливаг његово оригинално дело.




Као што је Пика зец послужио као инспирација за Пикачуа. за поливага је модел  била врста која се у високим научним круговима назива Rhacophorus dulitensis. Ко баш жели да се позабави њеном систематикоm може да баци поглед на ову  црвену листу угрожених врста на којој се налази од 2004. године као врста која је близу истребљења.

Енглези је зову Jade tree frog што би преведено на наш језик значило нешто као жаба боје жада која живи на дрвету. Ако смишлиш неки краћи и и паметнији назив на српском обавезно ме обавести.
Ми истина и немамо неки назив за њу, то је зато што је у Србији а ни околини свакако нећемо видети. Ова жаба живи  на острву Борнео, у Индонезији и Малезији.
Јавља се у равним и брдовитим кишним шумама.

Rhacophorus dulitensis


Највећи део времена врста проводи у шумским крошњама али када услови постану повољни мужјаци и женке се окупљају на ниском растињу и учествују у масовном узгоју младих. Граде мекана удобна гнезда на око два метара изнад воде одакле ће пуноглавци пасти у воду и тамо наставити свој развој.

Жабу од жада је лако идентификовати јер је карактеристично обојена. Глава јој је жућкаста, леђа зеленкаста, бокови светлуцаво светло плави.



Трагична чињеница: Постала је ретка јер губи своје станиште (читај због људских активности).



Поливаг је водени покемон и јасно је да јеу питању пуноглавац. То се види већ на први поглед, уосталом еволуира у жабу па ту нема места сумњи, али оно уврнуто у вези Поливага је она вртложна шара на његовом стомаку.
Мислиш да је то естетски дизајн?

Изненађење, то су - изнутрице. (Фуј, фуј, фуј).


Ако кликнеш овде отићи ћеш на место са којег је слика преузета.

Овде има неколико сјајних фотографија ове жабе.


Прави покемон има потпуно прозирно тело и  унутрашњост нашег пуноглавца је потпуно уочљива.


Да ли би и ти волео да видиш сопствени доручак након што га поједеш? Није баш практично, мама би увек знала кад јој мазнеш теглу са слатким зар не?