недеља, 21. август 2016.

ПОТРАГА ЗА НЕМОМ: Да ли је Марлин стварно Немов тата?

Пиксаров анимирани цртаћ ,,Потрага за Немом" је 2003. године освојио Оскара за најбољи анимирани цртани филм и номинацију за најбољи оригинални сценарио.



Писац сценарија Ендрју Стентон  је ипак превидео једну кључну ствар из стварног живота ових риба.
 У ,,Потрази за Немом" риба по имену Марлин очекује принове са својом партнерком. Након што је велика риба појела његову жену и сву будућу децу осим малог јајашцета које ће касније добити име Немо, Марлин посвећује сву пажњу томе како да заштити свог јединца.
Када риболовци ухвате малог Нема и он заврши у акваријуму једне зубарске ординације у Сиднеју, Марлин креће у потрагу за њим и доживљава којекакве згоде и незгоде.

Добро, није сад да хоћу да тражим длаку у јајету и да цепидлачим,  цртаћ је сасвим океј, осим чињенице да би Марлин у ситуацији која је приказана у цртаћу постао-Немова мама.
Да не причам о томе да је Немова мама требала да буде представљена као крупнија јединка од тате.

Уосталом Немова мама је прво била мушко.

Ако ти је ово збуњујуће чекај да чујеш остатак приче.

Марлин и Немо су рибе кловнови. Риба кловн је у науци позната као Amphiprion percula.  Потиче из тропских вода и има способност да мења пол. Она је секвенцијални хермафродит који се роди као мужјак а затим се у претвара у женку.


riba klovn



Све рибе кловнови се рађају као мужјаци.
Хијерархија ових риба је строго одређена. У групи се налази женка која је најкрупнија и на самом врху лествице, и неколико мужјака. Женка се пари само са најкрупнијим мужјаком из јата. Када женка угине, мужјак са којим се парила нарасте и постаје женка а остали мужјаци из јата такође порасту и помере се за једно место у хијерархији.
Новонастала женка ће се сада парити са најкрупнијим мужјаком који ће једног дана такође постати женка, а он (који је сад она) ће бити замењен наредним најкрупнијим мужјаком.
Значи, у ситуацији у којој се нашао Марлин би постао и остао женка до краја живота.

Због популарности цртаћа ,,Потрага за Немом" научници су установили да је само пет година након што је цртани филм приказан, популација ових риба опала за невероватних 75%.
То је страшан податак.
Деца су пожелела да имају сопственог Нема, а родитељи су потрчали да им га набаве. Врста је на ивици да буде регистрована као угрожена.

Савет: Оставите Нема на миру.